aBUTLLETÍ
N.6 - Desembre 07

BUTLLETÍ DE DESEMBRE


Tornem a estar amb vostès. Ja som a les portes del Nadal. A Borredà ja hem passat de la tardor a l’hivern. Què en són de curts els dies! El paisatge i els boscos han canviat, altre cop, de colors. Els arbres ja han perdut les seves fulles. Només queda el verd dels pins, i l’ocre torrat dels roures.

Als camps ja s’han acabat totes les collites. Les terres ja s’han llaurat. En alguns camps ja comença a treure el cap el blat. D’altres camps esperen que els forts freds estovin les seves terres. Aviat tindrem alguna nevadeta.

A moltes cases de pagès ja ha començat la matança del porc, i s’omplen els rebostos per a passar l’hivern.EXCURSIONISME
RUTES DE L'EDITORIAL ALPINA
3.- LA CLUSA I EL RAS DE CLARENT Des de Castell de l’Areny 1h 50min
Desnivell: 650 m / Dificultat: mitjana

Damunt del llogaret de Castell de l'Areny (o Alareny), pel N, s'alça una cinglera infranquejable, coneguda amb el nom de Rocs de Castell. Al cim d'aquesta muralla hi ha el Ras de Clarent, que ofereix una perspectiva totalment aèria de la vall. Un corriol ben fressat tramunta el cingle i entra a la recòndita regió de la Clusa, a través de l'únic pas possible, el cap dels Rocs. L'ascensió, a través d'un paisatge nou, dolç i boscós, típicament prepirinenc, continua fins a l'esmentat Ras de Clarent. Tota la ruta està senyalitzada amb les marques del GR (4 i 241). El nom de Castell d'Alareny deriva d'un Castro Adalasindo documentat des del s. X. Del castell d'aquell senyor germànic, no n'ha arribat cap rastre. El poble s'apinya dalt d'un cingle, a redós de l'església parroquial de Sant Vicenç, d'origen romànic. La porta presenta guarniments de ferro forjat de tradició medieval.

Comencem a l'aparcament que hi ha a l'entrada del poble i seguim uns metres la carretera. Tot seguit prenem a la dreta un corriol que supera el marge i s'enfila lentament (NE) per la baga de la carena i per damunt de la carretera. A la solana hi ha el Mas de les Cases i, al damunt, la gran cinglera dels Rocs de Castell. Al capdamunt d'aquesta primera pujada s'assoleix el Coll Jovell (1.039 m – 10 min). Hi trobem la pista d'accés a un xalet. La seguim a l'esquerra uns metres i reprenem el vell camí, molt fressat i sempre senyalitzat amb les marques del GR. Passem per damunt de les Cases i entrem a la Devesa de les Cases, on comencem a pujar entre pins i roures. El camí es redreça progressivament, però ofereix, de tant en tant, boniques perspectives del poble de Castell, cada cop més enfondit.

Al capdamunt de la pujada, quan ja començava a ser esgotadora, s'assoleix un collet en la cresta (cap dels Rocs, 1 h), on hi ha unes ruïnes (les Pilones) del temps en què la fusta de la Clusa es baixava amb cables. El cap dels Rocs és la porta d'entrada a la Clusa, olla muntanyosa a l'estil de la vall de Núria, en el centre de la qual hi ha l'ermita de Sant Romà. El camí avança planer per un paisatge nou, frondós i solitari. Som a la Baga de Sant Romà, on creix una fageda sorprenent. Passareu a tocar el Faig Gros del Cap dels Rocs. Més enllà, el camí, preciós, emprèn el descens una mica bruscament i recull per l'esquerra un brancal més evident que us pot induir a error a la tornada. Finalment, saltarem el rec de Clarent, travessarem el peu del solell de la Costassa i de sobte a l'ermita i la casa de Sant Romà (1h 20min). Clusa significa tancat, i l'esglesiola de Sant Romà ocupa el centre d'aquesta vall closa, que té com a entrada natural l'estret i escabrós pas de l'Escalell. Sant Romà és un bonic edifici del s. XII, que ha estat restaurat en època moderna. Fins el 1936 s'hi guardà una notable majestat romànica, dels ss. XI o XII.


Ara prenem la pista que pel costat de la casa remunta el rec de Sant Romà (NE). De seguida passa per sota del Molí de la Clusa, descriu un revolt rodó i, tot abandonant aquesta vall, travessa el serrat i penetra a la vall veïna de Clarent. La pista s'enlaira suaument pel fons d'aquesta tranquil·la vall, antigament conreada. Al capdamunt de la clotada i en sortir del bosc s'assoleix el ras de Clarent (1h 50min), balconada herbada penjada just al caire de la timba, damunt la vall de Castell.


 

El desembre a Borredà

 

Us presentem aquestes notes sobre el desembre a Borredà. Som a un pas de Nadal, a l’entrada de l’hiverna. Les feines del camp i del bosc han minvat a la seva mínima activitat. Aquí veureu alguns dels aspectes de Borredà, per cert ben típics, tan en el món rural com en l’activitat del poble.En el món rural, a les cases de pagès, hi ha una gran activitat amb el bestiar. Els ramats que acaben de passar la seva època de criança, ara és el moment de fer créixer els xais i el cabrits. No és tan adient que el ramat pugui pasturar a l’aire lliure pels boscos i camps. Els ramats, en aquesta època estan més a prop dels seus estables, en primer lloc per l’escassetat de menjar, però per un d’altre, i més important perquè acaben de criar i ara han de cuidar les cries. És l’hora de veure els xais petits i cabridets al voltant de la casa.
L’aviram, una altra activitat d’aquest temps. Cal fer créixer tot l’aviram: els pollastres, les gallines, les oques, els ànecs, els galls d’indis,... Deixeu-nos-hi col•locar en aquest grup també els conills. Els necessitarem per les festes de Nadal, Cap d’any i Reis. Ja tenim triades per peces per aquestes festes i hem assenyalat les que es guardaran per a l’any vinent, especialment les gallines, que mantindrem per a pondre ous.Al poble us volen assenyalar alguna activitat important, encara que quotidiana, són activitats més industrials, de caire familiar i tradicional. L’elaboració del pa, d’embotits i de formatges. Tres feines molt típiques de Borredà, fetes amb els aires dels pobles de muntanya, i que aquí conservem amb tanta estima. Són feines de cada dia, a les que no donem massa importància, però que la tenen i molt. Pregunteu-ho ala que ens venen a veure, siguin familiars, amics o passants. Tots busquen el pa fet amb foc de llenya, els saborosos embotits de pagès, i els excel·lents formatges de cabra.El ramat de xais, ja resta estabulat. Cada dia, toca neteja de l’estable, i donar-li el menjar i el beure. És una feina esclava, no es pot deixar pas per l’endemà. Els xais petits, els que ja no mamen, són a un tancat per a ells. També surten per el voltants, tot esperant el bon temps i els nous farratges dels camps i boscos.

 


A la fleca de Borredà, cada dia es cou el pa. A la tarda ja comença a preparar-se la farina, que va passant per diversos treballs. De matinada, un cop ha pujat el forn, amb la crema de la llenya, es comença a enfornar, fins a estar totalment cuit. I cap a la botiga per a ser comprat per a tots.Els embotits. Manoi quin goig per el paladar poder menjar embotits de Borredà. Embotits fets artesanalment, com abans, com els de pagès. La llonganissa, els fuets, els xoriços, assecats per l’aire del Pirineu, que agafa el regust del nostre Catllaràs.


A Borredà es fan bons formatges de cabra. L’elaboració és lenta. La llet ja tractada, es distribueix als meus motlles, i cal deixar, aquests incipients formatges, madurar, per a ser ofert al públic. Feina laboriosa i curosa, que cal fer amb persistència i dedicació.

 


Han col·laborat:

Puigcercós

El Querol nou

Graugés

Fleca Freixa

Queviures Portell

Formatges Bauma 


LES RESERVES

Tenim un mòdul de reserves totalment automatitzat, funciona on line. Sempre està actualitzat i les dades de reserves són totalment fiables.
Clicant a sobre del mòdul, aquest s'amplia i permet fer la reserva.
Un cop acabada la reserva, administració envia un correu electrònic amb les dades de la reserva i la indicació del camí per arribar a Borredà.

AGENDA D’ACTES DEL BERGUEDÀ

2 de desembre al Parc Natural del Cadi Moixeró: Ascensió al Puigllançada amb raquetes

4 de desembre a Sant Julià de Cerdanyola: Festa de Santa Bàrbara, Patrona dels Miners

8 de desembre a Gironenella: Fira de la Puríssima

8 de desembre a Sant Julià de Cerdanyola: El Pont d'Arcalís en concert

8 de desembre al Parc Natural del Cadi Moixeró: Audiovisual: "Un Passeig per la història, un recorregut per Egipte i Jordània"

8 de desembre a Sant Julià de Cerdanyola: Anem a buscar l'arbre de Nadal de la Plaça de l'Església

16 de desembre al Parc Natural del Cadi Moixeró: La Natura a l'Hivern

16 de desembre a Bagà: Pujada del Pessebre al Roc Tiraval

16 de desembre a Sant Julià de Cerdanyola: Festa de Nadal, protagonitzada pels alumnes de l'Escola l'Albiol
16 de desembre a Cercs: Festa dels Reis al Museu de les Mines de Cercs
23 de desembre a Sant Julià de Cerdanyola: Concert de Nadal, a càrrec de la Coral Eswèrtia de Manresa
24 de desembre a Bagà: Fia-Faia
24 de desembre a Sant Julià de Cerdanyola: Fia Faia a la Plaça de l'Esglèsia
25 de desembre a Berga: Els Pastorests - "El Bressol de Jesús" de Serafí Pitarra
25 de desembre a Bagà: Els Pastorests Al Casal de la Vila. A càrrec de Teatre La Faia

26 de diciembre en Berga: Els Pastorests - "El Bressol de Jesús" de Serafí Pitarra

27 de diciembre en Berga: Parc de Nadal Juguem Jugant
29 de desembre a Sant Julià de Cerdanyola: Visita del Patge de SSMM els Reis de l'Orient
31 de desembre a Sant Julià de Cerdanyola: Festa de Cap d'Any


VOL REBRE GRATUÏTAMENT EL BUTLLETÍ?

Si vol rebre mensualment i gratuïtament el nostre Butlletí, o vol que d'altres persones el rebin, pot deixar-nos les dades:

 
E-mail
Nom
Cognom
Pais
Subscriuries


CROMA 5 -- Diseño de webs
Borredà Turisme
Butlletí de Borredà
Canpistola
Slud i Nutrició
Ajuntament de Borredà
butlleti.net
butlleti.net
teliad - el mercado para los enlaces de texto
butlletí.net
butlleti.net

Web dissenyada per Croma 5 – Miquel Esteve