aBUTLLETÍ
N.4 - Octubre 07
Si quieres ver la web en castellano clica aquí

 

EL BUTLLETÍ D'OCTUBRE

A Borredà, ja som a la tardor, el dia s'escurça fortament. Ja preparem la roba i els estris d'hivern. Anem a recollir rovellons, als nostres boscos. I un cop a casa els preparem, uns els cuinem per els nostres àpats i d'altres els confitem per a tenir-ne la resta de l'any.

Del camp ja collim els darrers aliments de la temporada. Hem collit les patates. Acabarem de collir els tomàquets, els pebrots, les albergínies, les mongetes tendres, els carbassons. Productes que fem servir a les nostres cuines. Ja es comencen a fer créixer els pollastres per a les festes de Nadal. Aquests pollastres de pagès tan excel·lents.

El darrer dia de mes celebrarem una altra festa molt casolana: la festa de Tots Sants, la castanyada. Amb les castanyes, els moniatos al forn, i els panellets, ben regats amb un bon vi moscatell. Comencem un seguit de festes familiars, de celebració a casa. Durant un temps les celebracions no poden ser a l'aire lliure, hem de cercar un refugi, i fer les celebracions al recer de la llar de foc.   
EXCURSIONISME
RUTES D'EDITORIAL ALPINA
1.- Santuari de la Quar des de Borredà 2 h
Desnivell: 530 m / Dificultat: baixa
Itinerari que segueix el vell camí ral de la Quar (la Cor), a través d'un muntanyam intricat i solitari. Bona vista de la vall de Borredà, des del cim de la pujada, al collet de l'Estisora. L'antiquíssim santuari de la Quar està bastit dalt d'un penyal isolat que domina amplis horitzons. Podeu allargar l'itinerari fins al santuari de la Portella.Sortim de Borredà per la part baixa i seguim la carretera en direcció a Berga. Al cap de mig quilòmetre, a la sortida d'un doble revolt, prenem a l'esquerra una pista senyalitzada al pont de Sant Joan i el camí dels Graus. De seguida arribem al Merdançol (juntament amb el GR, que també baixa de Borredà), riu que davalla encaixat entre cingles (15 min). El travessem pel pont esmentat, alt i atrevit. A l'altra vora, un camí esglaonat s'enfila per un clot secundari i porta a un oratori dedicat al pare Coll. El camí avança pel fons de la clotarada, humida i boscosa, fresca a l'estiu, glacial a l'hivern. Aviat passareu per una lleixa estreta abocada al barranc, coneguda amb el nom de Graus. Un xic més amunt, cal deixar a l'esquerra el camí de Fonteuler. Sempre clot amunt, s'arriba al revolt d'una pista travessera, que cal seguir amunt només uns metres, fins a la sortida del següent revolt. El corriol apareix novament, i al cap d'uns quants revolts guanya la carena, a l'indret del collet de l'Estisora ( 1.016 m – 1 h). A l'esquerra (E), fora del camí, hi ha una penya que és un bon mirador de la vall de Borredà i les muntanyes que l'envolten. El corriol, sempre molt fressat i evident, emprèn el descens, retallant de biaix la solana de la muntanya, cap al collet de Forcons ( 984 m). En aquest paratge contemplem noves vistes cap a migdia. (En arribar al Salt del Baile, el corriol descriu un revolt perfectament rodó, de 360º).


A mitja baixada, el camí travessa el rec dels Vinyals (1h 15min), sota el cingle del Duc, s'enfila per un mal pas, i en assolir un contrafort de la muntanya (serrat de les Parets), es descobreix el santuari de la Quar i el veïnat del Pla de la Cor, on destaquen les cases de Can Pou i Soldevila. El camí baixa per la solana (SW) i en arribar a les ruïnes de Puigdoli, es transforma en una pista. Es baixa per creuar un clot (font de la Perxa a l'esquerra, a poques passes) i es puja a les cases de Can Pou i Soldevila (1h 30min). El santuari s'alça tot just al davant, dalt d'una penya tabular i encinglerada. A la dreta se surt, tot seguit, a la carretera de la Portella, que cal seguir amunt uns 300 m. En sortir del primer revolt, trenca a la dreta un camí senyalitzar que s'enfila al santuari pel vessant oposat de la muntanya, tot evitant la pista d'accés (2 h).

L'església de Santa Maria de la Quar, potser d'origen visigòtic, s'esmenta per primer cop (Lacorre) l'any 900, en què fou consagrada. L'any 1069 fou cedida, juntament amb la parròquia, al monestir de la Portella. En el decurs del temps ha estat molt modificada, i són poques les restes que conserva de l'època romànica. A l'interior, s'hi venerava una talla romànica de la Mare de Déu de la Quar, de molta devoció a tot el Lluçanès i baix Berguedà. A llevant, al peu del santuari, hi ha la petita cova on fou trobada la imatge. El santuari disposava de rectoria, hostelatge i una font. La forma antiga i encara viva del lloc és la Cor, tot i que ja està molt estesa la forma oficial ultracorregida de la Quar. Segons Coromines, el nom prové de l'iberobasc i significa roca roja, etimologia que coincideix amb la situació del santuari dalt d'un cingle de conglomerat rogenc. El santuari ofereix una panoràmica que comprèn des del Montseny i el Collsacabra fins als cimals de l'alt Berguedà. A primer terme, però, destaca la solitària vall de la Portella i la regió d'agulloles i canals que s'estén entre Salga i Sant Miquel.

 

ELS BOLETS

Som a una terra de rovellons, bons rovellons, i també de llenegues i d’altres bolets.
De moment l’anyada es presenta com a bona. Va plovent, fa un temps bo per els bolets. Els boscos són apunt, i nosaltres els caçadors, els buscadors, també.
Els bolets són un fruit excel•lent de la natura, dels nostres boscos. Són molt exigents, capritxosos. Volen la seva aigua justa i al seu moment. La seva calor, la humitat adequada. Si les condicions són bones trepen el cap i surten. Però si senten xiular el vent, resten amagats, no surten per a res. En poques hores el vent asseca la primera capa del bosc, i els bolets no surten fins a la propera pluja, i encara si troben les condicions òptimes.
Us animem a venir a Borredà, per anar a caçar bolets, per a gaudir de l’iniciï de la tardor, dels canvis de colors dels nostres arbres i dels nostres paisatges.
Si voleu venir, moguts per anar a caçar bolets, truqueu-nos 3 dies abans de venir, 660.955.688, i us indicarem si se’n fan aquests dies. Si no us sembla apropiat venir podreu canviar la vostra reserva per a uns altres dies.
Nosaltres sí sortirem a caçar bolets, especialment rovellons, i de segur que en trobarem.   LES RESERVES

Tenim un mòdul de reserves totalment automatitzat, funciona on line. Sempre està actualitzat i les dades de reserves són totalment fiables.
Clicant a sobre del mòdul, aquest s'amplia i permet fer la reserva.
Un cop acabada la reserva, administració envia un correu electrònic amb les dades de la reserva i la indicació del camí per arribar a Borredà. 

CONSELLS PER AL BOLETAIRE

  • Hem de ser conscients que el bosc és un ecosistema complex i que la nostra actuació en collir bolets el pot malmetre si no prenem precaucions com ara la de no rasclonar el sòl amb cap eina.
  • Hem de tallar els bolets pel peu amb un ganivet de fulla estreta per tal de no destruir el miceli, que és la part subterrània del bolet.
  • S’han de collir els bolets que ens siguin ben coneguts evitant malmetre els altres. Tots els bolets tenen la seva funció a la natura, fins i tot els metzinosos o tòxics.
  • Recol·lecteu només exemplars sans i sencers. Els exemplars vells o corcats, que de segur llençarem en arribar a casa, poden esporular al bosc i contribuir al naixement de nous bolets, o si més no serviran com a aliment a d’altres éssers vius.
  • Per últim, recordeu que el millor boletaire de tots no és el que arriba a casa amb més cistells plens, sinó aquell que després de sortir del bosc, no hi deixa cap resta o empremta visible de la seva estada.
  • Cal portar calçat adequat, roba vella, un cistell i un ganivet.
  • Els dimecres o dijous us podrem acompanyar al bosc, al matí o bé a la tarda segons el temps.
 

AGENDA D’ACTES DEL BERGUEDÀ

5-8 d'octubre a LA POBLA DE LILLET:Festa major del Roser

5-7 d'octubre a CERCS: Festa Major

6-7 d'octubre a BERGA: Festa del Bolet - Bergabolet

12 d'octubre a VILADA: Fira de Bolets

14 d'octubre a AVIÀ: Aplec a l'ermita del Remei

20-21 d'octubre a GUARDIOLA DE BERGUEDÀ: Mercat del bolet VOL REBRE GRATUÏTAMENT EL BUTLLETÍ

Si vol rebre mensualment i gratuïtament el nostre Butlletí, o vol que d'altres persones el rebin, pot deixar-nos les dades:

 
E-mail
Nom
Cognom
Pais
Subscriuries


CROMA 5 -- Diseño de webs
Borredà Turisme
Butlletí de Borredà
Canpistola
Slud i Nutrició
Ajuntament de Borredà
butlleti.net
butlleti.net
teliad - el mercado para los enlaces de texto
butlletí.net
butlleti.net

 

Web dissenyada per Croma 5 – Miquel Esteve